Attentie, actie, NU!

Gepubliceerd op 3 oktober 2020 om 11:36

Waarom weten we allemaal wat wel en niet goed voor ons is, maar is het zo moeilijk om dat in de praktijk te brengen?

Ik weet dat je 7 tot 9 uur slaap nodig hebt. Gezond eten is beter voor je, dat is toch logisch? Tuurlijk weet ik dat beweging goed voor je is.

Je herkent je vast wel in één van deze uitspraken. Eigenlijk weten we allemaal wel wat nodig is om een gezonder en vitaler leven te kunnen leven. Hoe komt het dan toch dat we daar nog veel te weinig mee bezig zijn?

 

We zijn allemaal druk. We leven een haastig en stressvol bestaan. Allemaal volle agenda’s en het aantal mensen met burn-out klachten is nog nooit zo hoog geweest. Ik blijf mezelf de vraag stellen, hoe komt het nou toch dat we eigenlijk allemaal wel weten wat beter is, maar ons er dan niet toe kunnen zetten om in actie te komen.

Als personal trainer werk ik nauw samen met mijn klanten in hun missie naar een gezonder leven. Naast het laten bewegen van mijn klanten probeer ik ook andere facetten aan te halen. Hoe slaap je? Word je uitgerust wakker? Ben je bewust met je voeding bezig? Neem je weleens gas terug en probeer je jezelf te ontspannen? Ben je bewust van je “hoge” ademhaling? Ik vind het belangrijk dat mensen beseffen dat het niet alleen een uurtje trainen in de week is. Als je die andere 167 uur in de week totaal niet bezig bent met je gezondheid zal je weinig resultaat boeken.

 

Verandering is moeilijk en kost tijd. Die overtallige kilo’s zijn er niet in twee weken aangekomen, dus die gaan ook echt niet in twee weken verdwijnen. Jezelf doelen stellen is iets wat voor de meeste wel werkt, maar stel wel realistische doelen. Beter nog, bedenk subdoelen. Door je subdoelen te halen werk je naar het grote doel toe. De ervaring leert dat kleinere stappen voor de meeste mensen beter te behappen zijn. Beloon jezelf ook als je een subdoel hebt behaald. We worden allemaal blij van iets leuks voor jezelf kopen toch?

Stel jezelf eens voor: je hebt alles op orde. Je hebt een gezond gewicht, slaapt goed, voelt je energiek, bent nauwelijks ziek en beweegt makkelijker en vaker. Je bent vrolijk, hebt het naar je zin op je werk en bent mentaal weerbaar.

Hoe zou jouw leven er dan uitzien? Je bruist van de energie. Probeert alles uit je dag te halen. Je bent nog fit als je twee trappen omhoog moet lopen met je boodschappen.

S’middags naar het park met je kinderen om daar een balletje te trappen of te ravotten. Je hoeft minder of geen medicijnen meer te slikken en voelt je niet schuldig als je in het weekend friet of gebak eet. Dat willen we toch allemaal?

Als we allemaal eigenlijk wel weten wat gezond is, zullen we dan allemaal ook gewoon eens beginnen? Het juiste moment bestaat niet, dus kijk eens kritisch maar jouw levensstijl. Schrijf op waarvan jij vindt dat je nu meteen aan kan pakken en waarmee je vlot verbetering merkt. Als je dingen opschrijft word het realistischer en concreter. Wees wel kritisch met je doelen, want je teleurstelling zal alleen maar groter worden als je geen verbetering merkt.

 

Concreet, begin je dag of avond met beweging. Kies iets wat jij fijn vind. Sta, voor je gaat slapen, eens stil bij je ademhaling. Probeer een paar minuten per dag eens actief je buikademhaling te activeren. Eet in plaats van 6 keer per dag 3 keer. Zorg dat je voldoende eiwitten en vetten binnenkrijgt en minder je koolhydraten.

Als we hier nou allemaal mee beginnen, hoe ziet ons leven er dan over een maand uit? Of twee maanden?

Ik heb niet de illusie dat ik iedereen gezonder kan maken, maar elke persoon die zijn leefstijl aanpast is winst. Ik hoop dat ik jou aan het denken heb gezet en ik hoop nog meer dat ik jou in actie heb gezet.

 

Mijn motto is: “je moet wel willen”.

Het belangrijkste om dingen te veranderen is dat je dit zelf wilt. Wil jij ook een leuker, actiever en gezonder leven? Maak van je willen een moeten!

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.